covid19

Становище на АБА във връзка с COVID 19

Публикувано на 13.03.2020 г. http://midwivesbulgaria.org/

Уважаеми Медицински Специалисти и Граждани,

      СЗО обяви корона вируса за пандемия, което означава, че много от нас биха могли да го получат – и въпреки че повечето ще оздравеят или няма да имат симптоми, за по-уязвимите може да означава границата между живота и смъртта.

Всички имаме някой, когото обичаме, който би могъл да бъде изправен пред това.

  
Нашата мисия сега е да се мобилизираме, за да го намалим, защото колкото по-бавно се движи, толкова повече могат да се справят нашите болници и толкова повече животи ще бъдат  спасени.

На път сме да се изправим пред сериозни несгоди – и това може или да ни раздели в страх, или да ни обедини в обща цел и любов. Нашият призив е всички ние, медицинските специалисти и граждани, да помогнем за забавяне на вируса, като категорично спазваме инструкциите, дадени от компетентните органи и карантинният срок, когато се налага.

 
Нека се обединим в обща цел, за да  помогнем да се забави разпространението на този вирус достатъчно.

 Така болниците могат да се справят по-добре и да реагират навреме при необходимост. Ние знаем, че действията, които всички предприемаме колективно и съвестно, ще направят това.

В Южна Корея, страна, която беше силно засегната рано, хората се събраха с обща цел – спряха да посещават големи събирания, останаха вкъщи, когато бяха контактни или , като болни  се подложиха на болнично лечение и тестове рано. Това беше направено и в Северна Корея и Тайланд. Хората дори стояха пред метрото в костюми, напомнящи на другите да мият ръцете си и да спазват инструкциите стриктно! И това работи – страната наблюдава забавяне в новите случаи и ниска смъртност

Ако всички се ангажираме да защитаваме най-уязвимите и разпространяваме мъдростта по време на тази криза, като спазваме стриктно дадените инструкции, можем да излезем от нея по-силни и по-свързани от всякога.

Вече видяхме забележителни истории за надежда и лидерство – от гражданите в Ухан, от медицинските специалисти, които бяха на фронтовата линия, рискуващи живота си всеки ден, за да спасят  другите.

Сега имаме обща цел, обща кауза. Много от нас ще трябва да си останат у дома, а всички трябва да ограничим социалните си контакти и да се лишим от много удоволствия.

Нека посрещнем тези несгоди смело, с висока отговорност, решителност и любов!

Нека бъдем признателни  на медицинските специалисти, които ще бъдат най-отпред, на фронтовата линия!

екип-на-аба

Приканвам всички акушерки през 2020 г. да ползват на своята ФБ страница символа на СЗО, на обединението ни в световен мащаб.

ЗА ДА БЪДЕМ ПОЛЕЗНИ В ИЗВЪНРЕДНАТА СИТУАЦИЯ НА COVID 19

Уважаеми колеги, за да бъдем близо до нашите майки  и да запазим здравето на всички АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ стартира инициатива с публикации във фейсбук страницата  на АБА и групите „ Акушерките близо до майките“ и „Студенти по Акушерство“ на които сме администратори.

С участието на всички членове на Алианса бихме искали да публикуваме ВАШИ кратки презентации в подкрепа на грижата за майките и бебетата наречени “ТЕМА НА ДЕНЯ”. Очакваме всяка от вас, която има интерес и тема, която иска да сподели с майките да я изпраща на пощата на АБА midwivesbulgaria@abv.bg  с допълнителна информация за себе си и възможността майките да я намират за консултации.

Визията на публикациите ще бъде в посочения по-долу формат. За да публикуваме подготвените от вас материали, очакваме да изпратите цялата информация, която е необходима за този формат  / статия до 1 страница, снимка, информация за контакт с вас/.

Вярвам, че сме подготвени да подкрепяме жените и грижата за бебетата ни, независимо от Извънредното положение, в което се намира България.

Целият бюлетин тук: