ebyuletin-mart

Уважаеми колеги, акушерки от миналото, настоящето  и бъдещето, честит  празник!

Нашата професия е древна като света. Акушерки е имало и ще има, защото живота се ражда чрез  нашата подкрепа. Бъдете живи и здрави, обичащи живота и даващи с пълни шепи обич, медицинска грижа и съпричастност към всяка жена, потърсила ви за подкрепа.

Нека този празник, пренесен през вековете,  ви дава увереността, че нашата професия е социално значима и достойна за уважение.

Нека да поставим жената в центъра на акушерската ни дейност.

Нека задено да вървим към изграждане на Акушерски модел на грижа в България, следвайки световния опит и потребностите на обществото.

2020 година за нас е спрециална! Нека и празникът  ви бъде специален!

Управителен съвет на АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АУКШЕРКИ

Приканвам всички акушерки през 2020 г. да ползват на своята ФБ страница символа на СЗО, на обединението ни в световен мащаб.

Световната здравна организация определи 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката.  

Тези две медицински професии играят изключителна и жизненоважна роля, когато става дума за предоставяне на здравни услуги. Това са специалистите, които посвещават живота си на грижи за майките и децата, дават съвети за здравето, помагат на възрастните хора. Често те са не просто първите, но и единствените, които полагат грижи в общността.
Световната здравна организация  реши това през май 2019-а по време на 72-та Световна здравна асамблея в Женева.  СЗО съобщава, че за да бъде постигната една от големите цели – до 2030 г. да има универсално здравно покритие – светът се нуждае от още 9 000 000  сестри и акушерки. „Медицинските сестри и акушерките са гръбнакът на всяка здравна система.
Нашият призив е през 2020 г. всички страни да инвестират именно в тях и така да покажат своя ангажимент към здравето на всички“, казва генералният директор на СЗО, Теодрос Аданом Гебрейесус. „Ние трябва да гарантираме, че ще се справим с недостига при тези жизненоважни професии“, допълва още д-р Гебрейесус. От СЗО са убедени, че през следващата година държавите имат възможността да покажат колко много ценят медицинските сестри и акушерките си.
А те от своя страна със сигурност ще постигнат повече и ще разгърнат талантите си, когато са подкрепени. Да се инвестира в тези професии е огромен принос към постигането на универсална здравна помощ.
Важен акцент през годината на сестрите и акушерките е  възможността светът да научи повече за тяхната посветеност на болните и нуждаещите се, за професиите и трудностите и предизвикателствата.
Източник: who.int  
   
ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР http://www.moe-bebe.com/  


БАЛ НА АКУШЕРКИТЕ  
В чест на международния ден на акушерката 05.05.2020 г.  
Уважаеми акушерки,
Алианс на Българските Акушерки с ГЕНЕРАЛНОТО СПОНСОРСТВО на  Water Wipes,  кани колегите от цяла България на тържество.  
Събитието ще се проведе на 16.05.2020 г.  в Сити Марк Арт Център – гр. София от 18.00 до 22.00 ч.
Очаквайте спектакъл на Мая Новоселска „Едно малко радио“, коктеил и още много изненади.  
Подготвяме покани и възможност за регистрация.  

Изтегли целия бюлетин оттук: http://midwivesbulgaria.org/wp-content/uploads/2020/02/Електронен-бюлетин-м.01-2.pdf