Този важен период след раждането обикновено продължава 6-8 седмици, като процесът на обратно развитие на половата система и нагаждането на организма е най-интензивен в първите дни след раждането.

След раждането в първите дни матката тежи около 1000 грама, към 7-миден е намаляла наполовина, а около 40-ия ден е 50-100 гр. Дъното /фундус утери/ се опипва на или  около нивото на пъпа. Размерът и теглотона матката намаляват най-много през първите две седмици след раждането, при което тя се прибира в малкия таз. Според деня от раждането дъното на матката се търси на различни нива.

През следващите седмици матката постепенно възстановява състоянието си от преди бременността, но не изцяло, поради което остава по-голяма. Според деня от раждането дъното на матката се търси на следните нива:
– 1-ви ден: на нивото на пъпа.
– 3-ти ден: на 12 см от симфизата (мястото на свързване на двете срамникости отпред на таза).
– 5-ти ден: на 10 см от симфизата.
– 7-ми ден: на 8 см от симфизата.
– 9-ти ден: на 6 см от симфизата.
– 10-ти ден: на нивото на симфизата

Лохии: Лохиите са течението от влагалището в резултат на „очистването“на маточната кухина в послеродовия период.

Съдържат некротични материи, кръв, лимфа и слуз. С времето лохиите изсветляват и намаляват по количество.

Те се променят  така:
– до 2-ри/3-ти ден от раждането – лохиите са кървави, наричат се lochiacruenta.
– към 4-ти/6-ти ден се прибавят некротични материи и цветът става кафяво-червеникав, обемът намалява – lochia rubra.
– 7-ми – 10-ти ден – лохиите изсветляват до жълтеникав цвят – lochia alba.
– след 10-ти ден лохиите са слузно-белезникави и се наричат lochia serosa.

Периодът на отделяне на лохиите има различна продължителност при различните жени, но средно е около 5 седмици , количеството им е около 1000-1500 грама. При физическо натоварване на родилката течението може да се засили и лохиите да станат по-кръвенисти и обилни. Поради тази причина не се препоръчват физически упражнения и натоварвания през първите 5-6 седмици.

След раждането до около 3 тия ден жената може да има субфебрилна температура (до 38о). Причините може да са напрежението на мускулите при раждането, процесите на очистване на маточната кухина, началото на лактацията. Като патологична трябва да се приема температура над 38 градуса, особено при наличие на разтрисане. При повишаване на температуратаслед 7-мия ден се мисли за послеродова инфекция.
           Възможни усложнения
    1. Субинволуция-при това състояние матката забавя обратното си развитие и остава по-голяма отколкото е нормално за обичайния срок след раждането. Причините са: пълни тазови резервоари, преразтягане на маточната мускулатура, задържане на плацентарни части, възпалителни процеси. Може да е съпроводена и с висока температура. Диагноза се поставя на базата на всекидневно наблюдение от медицински лица.
   2. Лохиометра-характеризира се с много оскъдно и неравномерно отделяне на лохии. Те се събират в маточната кухина и цервикалния канал поради механични пречки: плацентарни части и ципи, миомни възли. Ако тазовите резервоари/пикочен мехур и ректум/ не се изпразват регулярно, това също е причина за задържане на лохии.
   Това състояние протича с болка, фебрилитет и създава опасност от инфекция.
   3. Следродилна депресия – смята се, че всяка бременна и родилка минават през такъв период в лека форма. Наблюдава се необяснима тъга, сприхавост, занижено настроение, честа смяна на настроенията. Ако обаче се появят трайни симптоми на песимизъм, отчаяние, безсъние, постоянна умора и паника, потърсете лекарска помощ.
  4.Цистит – след раждането често се появява състояние на задържане на урина.Начина на раждане не е от значение, тъй като такива състояния се наблюдават и след премахване на катетъра при жени, родили с цезарово сечение. Често пикочният мехур е препълнен, но жената не усеща позиви за уриниране.
Добре е да пуснете течаща и силно шуртяща вода, да стоите права и леко разкрачена. Може да се пристъпи и с поливане на
вулвата с по-топла вода. Ако няма резултат, мехура трябва да се изпразни с катетеризация.
  Има и състояния, при които урината изтича спонтанно, на малки порции при смях, ставане от легло в първите няколко дни, особено когато е родено едро бебе или има много шевове, налагане на форцепс.
  Ако тези симптоми не отзвучат в рамките на 5-7 дни, потърсете лекарска или акушерска помощ.
  За да се избегнат инфекциозни заболявания на половата система след раждане е необходимо да се спазва добра лична хигиена, проследяване здравния статус на гениталиите по време на бременността, както и след раждането. Всяко фебрилно състояние трябва да се консултира с лекар или акушерка. Това ще предотврати евентуално възникване на тежка инфекция и вторичен стерилитет. За жалост тези състояния напоследък зачестиха поради късно търсене на медицинска помощ или консултиране с немедицински лица.
           акушерка  Благовеста Костова