1. Защо е важно ранното закърмяне?

Ранното закърмяне е идеалната възможност за съчетаване на силният търсещ инстинкт на новороденото и пика на хормоните, отговарящи за производството на кърма от организма на майката. Освен това има редица ползи както по- лесната адаптация на бебето към новата среда, така и за по-бързото възстановяване на майчиният организъм.

2. Защо е полезен контакт кожа в кожа?

Контактът „Кожа в кожа”, особено в първите минути, часове и дни, освен близост дава на бебето усещане за сигурност в една нова и непозната среда, подобрява сърдечната дейност, терморегулацията, стимулира инстинкта за търсене на гърда/кърма. При майката съдейства за повишаване нивата на хормоните на щастието, подобрява сърдечната честота, съдейства за стимулиране на лактацията, намалява нивата на стресовите хормони.

3. Кога трябва да бъде закърмено бебето?

В първите минути след раждането, а ако това е невъзможно, то в първите 2 часа след раждането. Даваме бебето, когато позволява състоянието на майката или бебето няма проблем, заради който да бъде под интензивно наблюдение и медицински грижи. Може да бъде дадено и по време на оперативно родоразрешение, докато екипа довършва операцията, бебето може да бъде поставено на гърдите на майката. Това е прекрасна възможност за добра адаптация след стресовото раждане.

4. Защо бебето да се кърми при поискване?

Кърменето на поискване има редица ползи за физическото и емоционалното здраве на бебето. Задоволяват се своевременно нуждата от храна, близост с майката, дава възможност за оптимално функциониране на храносмилателната система на бебето, осигурява емоционална сигурност на бебето. Подобрява лактацията, помага за по доброто физическо възстановяване на майката след раждането.

5. Защо не се препоръчва даване на вода?

Първите шест седмици след раждането са период на регулиране на лактацията и кърменето е част от този процес. Това е период, в който бебето затвърждава своите сукателни умения и даването  на вода, както и на други течности различни от кърма, по начин различен от кърменето, може да повлияе негативно лактацията, както и сукателните умения. Кърмата съдържа достатъчно вода, която да задоволи нуждите на бебето.

6. Кога да започне изцеждането на гърдата?

Изцеждането на кърма се налага за стимулиране на лактацията, в случаите когато има раздяла между майка и бебе, за облекчаване на напрежението в гърдите в първите дни след раждането, когато производството на кърма е по-голямо от нуждите на новороденото.

7. Кога физиологично намалява лактацията?

Лактацията е динамичен процес, който може да бъде повлиян от различни фактори, свързани както с майката така и с бебето. Увеличаването на интервала на кърмене, липса на достатъчно стимулация, прием на определени храни и медикаменти, нарушение в хормоналната система, възстановяване на менструацията, липсата на достатъчно почивка и сън могат да доведат до физиологично намаляване на лактацията. Важно е да се знае, че в повечето случаи този процес е временен и обратим.

8. Как да стимулираме лактацията?

Най добрият стимул за лактацията това е честото поставяне на бебето на гърда. В добавка  прием на течности за предпочитане вода, разнообразно и пълноценно хранене, осигуряване на достатъчно почивка и сън, допълнителна механична стимулация – изцеждане на гърдите след кърмене, при необходимост включване в дневният режим на лактогонни храни и напитки – чай могат да помогнат за подобряване на лактацията. Също така може да бъде подкрепена със стимулация на акупресурни точки или лек масаж на гърдите. В подкрепа могат да бъдат приложени и хомеопатични средства, препоръчани от специалист.

9. Кои са подходящите пози за кърмене?

Позата за кърмене трябва да осигурява комфорт както на бебето така и на майката. Тялото на бебето трябва да лежи обърнато към гърдите на майката с коремче опряно в корема на майката. В седнало положение е добре гърбът да е изправен и да има опора. При необходимост под бебето е добре да има поставена възглавница за опора. Намерете позата, която ще ви осигури необходимият комфорт:

Класическа поза

Поза „Люлка”

Поза „Кръстосана люлка” Странична поза

Поза „Футболна топка”

Поза „За близнаци”

Поза „Кърмене в легнало положение”
  1. Колко често да кърмя бебето си?

Кърмата е най лесно усвояемата храна за бебетата. В първите седмици поради малкият обем на бебешкото стомахче и повишените енергийни нужди бебето ще се храни често, на около 2-2,5 часа, а не рядко дори и на всеки час. Препоръчително е бебето да има 10-12 кърмения за денонощие, а след като затвърди сукателните си умения и се регулира лактацията спрямо нуждите на бебето, кърменията трябва да останат между 8 и 10  на брой. Това включва и поне 1-2 кърмения през нощта.

11. Как да преценя достатъчно ли яде бебето?

Бебетата получаващи достатъчно кърма пускат гърдата сами, имат спокоен сън, наддават на тегло и ръст, плачат с ясен и силен глас. Имат 6-8 добре напишкани пелени, в първите няколко седмици нааканите пелени ще са почти след всяко кърмене, а след това е добре да има поне една наакана пелена на ден.

  1. Кои храни да избягвам и на кои да наблягам, докато кърмя?

Храненето на кърмещата жена трябва да е разнообразно, пълноценно и здравословно. Избягвайте храни съдържащи, консерванти, сурово месо и риба, както и храни, за които ви е известно, че имате непоносимост. Хранете се с умерени количества пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, домашно приготвена храна. Добре е да имате поне 3 основни и 2 междинни хранения за деня. Достатъчно течности, по възможност вода.