Очакването на бебето е най-вълнуващия период от живота на една бъдеща майка. За това през последния триместър тя с удоволствие посвещава времето си  за   подготовка на детската стая и къта за бебето.  Забравете суеверията, изберете и пригответе лично всичко най необходимо за бебето преди раждането,  за да си  осигурите необходимото спокойствие и да се насладите на щастието, когато се приберете с бебето в къщи.

Детската стая

Добре е тази стая да е най-светлата, топла и тиха в цялото жилище. Започнете с пребоядисване на стените или поставяне на детски тапети.  Цветовете на стените да са пастелни, а не контрастни, защото ярките цветове са възбуждащи и може да смущават съня на бебето.  Може да  изберете  неутрални цветове  – прасковено, топло жълто или бледо зелено, които създават спокойна атмосфера  за бебето.  Изборът на декорации или стикери с детски мотиви ще внесат допълнително настроение. На прозорците поставете щори и комарници, за да е защитено бебето от насекоми и силна слънчева светлина.

Обзавеждане

Всичко в детската стая трябва да бъде от естествени материали. Ако има нови мебели, нужно е достатъчно време да се измиришат от всякакви лепила, бои, лак и  да се проветри добре. Имайте предвид, че мебелите трябва да са подредени практично и  функционално, така че  да има  достатъчно свободно пространство за движение. Ако в дома не е предвидена отделна стая за новото бебе, трябва да се  помисли  къде  да се подредят  детските дрехи и  аксесоари, защото появата на  бебе у дома, означава огромно количество допълнителни вещи към настоящия интериор. Необходимо е да осигурите  детско легло, шкаф за дрехи и  маса за смяна на пелени. Добре е подът да бъде с настилка, която позволява ежедневно измиване. Препоръчително е и да има нощна лампа или дискретно осветление, защото новородените  в  началото  се будят доста често през нощта. Не  е желателно  в стаята, където ще спи бебето, да се постилат  килими, които събират много прах. Не бива да има и саксии с цветя, най-вече ако те са цъфтящи.

Важно е да решите как ще отоплявате стаята на бебето. Не е добра идея да се ползва климатик, за да  се ограничи и най-малкият риск от проникване на вредни бактерии.  По-добър вариант за отопление е конвекторна печка или парно.

Може да избирате между люлка, кошче, дървено креватче, сгъваема, преносима кошара или пък да купите комбинирана бебешка кошарка с чекмеджета и повърхност за пелени. Направете избора според вашия вкус, разбирания  и финансови възможности, но винаги мислете на първо място за безопасността на бебето. Съвременните правила за безопасност забраняват използването на креватчета с махащи се странични решетки. Също така се уверете, че пръчките на решетките са здраво закрепени и на не повече от 6 см една от друга. То трябва да е разположено  далеч от отоплителния уред в стаята, да не е изложено на пряка слънчева светлина и да не е между вратата и прозореца, за да не става течение. Имайте в предвид, че в кошчето бебето може да спи само няколко месеца, при това без да има възможност да се обръща и движи свободно в него. Леглото, макар и по-скъпо, ще служи няколко години. Освен това след 8—10-ия месец, то може да се ползва и като кошара за игра.  Може да го оборудвате с музикална, движеща се играчка за приспиване на бебето.

Качествен матрак

В предвид на това, че новороденото бебе   спи около20 часа в  денонощието и ще прекарва  повечето време  в легнало положение, трябва да изберете удобен, ергономичен и антиалергичен матрак, изработен изцяло от естествени материи. Той трябва да бъде достатъчно твърд и идеално равен. Изборът  на качествен матрак ще осигури  на вашето дете безопасна и здравословна среда за  живот.

Плотът за преповиване ( повивалник) може да се постави върху креватчето или самостоятелно, но е много необходим, защото през първата  година ще  ви се наложи да смените хиляди пелени  и ще прекарате голяма част от времето си наведени над  бебето.

Ще ви е необходим и  протектор за матрак, за  да  запазите матрака сух.

За креватчето ще са нужни 2-3 комплекта спално бельо от естествена материя (долен, горен чаршаф и калъфка) и 2-3 одеалца за завиване с различна дебелина. На първо време възглавница не е нужна. Възглавницата повдига главата и създава дискомфорт на кърмачето, така, че под главичката му се поставя само  калъфката, която се сменя често при замърсяване.

Температура на помещението

Бебето е толкова чувствително към топлината, колкото и към студа. Температурата в стаята му трябва да се поддържа в диапазона от 21⁰ до 23⁰  по Целзий, а по време на сън с 1-2 градуса по-ниска.  Задължително проветрявайте всеки ден стаята на бебето  по няколко пъти на ден.

Детските дрешки

Първо място в списъка за най-необходимите вещи за посрещането на бебето  е  отредено на бебешкото бельо. Бельото включва боди, камизолка и ританки. Важно е дрешките  да бъдат от мека памучна материя и да са с копчета отпред, за по-лесно обличане. Дрешките, които ще изберете да купите да са  в размер от 0-3 месеца и да са съобразени със сезона, в който очаквате да се роди бебето. Купувайте само  по няколко броя от най-необходимите, защото бързо ще ги израстнат, а другите нека бъдат по-голям размер.Няколко седмици по-рано изперете  всички  дрешки  и пелените със специален  бебешки препарат.  Изгладени и сгънати  ги приберете в шкафа, за да са готови.

Основните изисквания към първите бебешки дрешки е те да са безопасни и от естествени материи. Освен това те трябва да са удобни за обличане. Избягвайте гащеризоните с копчета или ципове на гърба, за предпочитане е те да са разположени отпред и между крачетата.
Най-често срещаните начини за обозначение на размерите на дрешките са:

– според възрастта на бебето;

– според височината;

За новородено бебе – размер:

– 0-3 месеца – възраст;

– 50 или 50/56 – сантиметра;

– 22 – според българския стандарт.

И не забравяйте, че новородените нямат нужда от модерни, маркови и много дрехи, за да се чувстват удобно, здрави  и щастливи. Те се нуждаят най-много  от вашето  време, внимание и любов.

Аксесоари или  нещата, без които бебето не може

На пазара има огромно разнообразие от бебешки аксесоари, но вие бъдещи родители не се поддавайте на изкушението да купувате всичко, което ви харесва. Изчакайте, защото най-вероятно ще получите като подарък много от тези необходими неща за бебето и играчки, щом то се появи. Ето още някои най-необходимите  неща, които ще улеснят много отглеждането на бебето.

Еднократни пелени( памперси) от 3-5 кг от марка по ваш избор ( по 7-8 на ден). Ще ви трябват  и няколко пелени  от тензух, памук  или бархет, които са много практични.

Ще ви трябват и биберони, четка за измиване на шишетата, уред за изваряване на шишета, кана за топла вода.

Набавете  си поне 2 броя  шишета – за млякото и за водата. Най-добрият и здравословен избор е стъкленото шише, но ако предпочитате  пластмаса, трябва да обърнете  внимание на маркировката на дъното.

PP е правилният избор. Това означава, че материалът, от който е направено то, е полипропилен. Той е термоустойчив и сравнително безопасен.

Два термометъра – един за измерване на телесната температура и още един за температурата на водата във ваничката, за да може да нагласите водата за къпане на 36⁰-37⁰.

Принадлежностите за банята: ваничката за къпане, малка кофичка, в която се приготвя вода за изплакване, и съд за поливане. За банята ще са нужни освен това хавлийка за подсушаване, а за тоалета  на бебето след баня – маркова, медицинска  козметика.

Бебешката козметика – измиващ продукт, масажно олио, крем за дупенце,  термална вода за почистване, спирт за третиране на пъпчето,  клечки за уши за бебе.

Изберете предварително  педиатър за бебето си, защото е много важно на кого ще поверите здравето на рожбата си.

И накрая  моят съвет е: запишете се  непременно  на Училище за бременни, за да се подготвите добре за леко и безболезнено раждане, за успешно  и ефективно кърмене и  да  получите необходимата информация  за  отглеждане на бебето от опитни акушерки.  Бъдете от информираните бременни и очаквайте без страх най-великото чудо на природата – раждането.

акушерка       Петя Запрянова