Павлина Герина
Павлина Герина

Уважаеми Дами и Господа, гости,

Скъпи колеги,

Благодаря на всички вас в залата, за това че сте тук и на онези  от вас, които дойдоха от 100-ци  километри, за да изразим отношението си към акушерската професия.

Моята тема е красноречива „Женска консултация – медицинска компетентност и отговорност за здравето на всяка жена“.

Аз няма да ви разказвам какво е Женска консултация на вас акушерките.

Моето обръщение е към политически отговорните лица и медиите тук в залата.

С няколко думи ще обобщя картината на майчиното и детско здравеопазване в България и грижата за бременната и родилката.

Всички знаем:

– намалена раждаемост, много семейства с по 1 дете,

– повишена патология, раждане на повече недоносени бебета,

– завишен прага на възрастта на майките с първо родени деца,

–  много разтрогнати или липсващи бракове,

– грижата за жената оставена на личния й избор на лекар и на Чичко Гугъл.

На фона на това:

 • Изключително ниска здравна култура,
 • Внесени множество страхове за естествените, природни процеси на бременността и раждането,
 • Страх от нормалното раждане и огромен процент на Цезарови сечения,
 • Страх от грижата за новороденото,
 • Липса на коректна, професионална, медицинска подкрепа към тези майки.

Училища за родители, които се опитват да дадат информация за процесите, но консултацията при нужда остава отново на избора на майката:

 1. Чичко Гугъл
 2. Личният лекар – който не винаги е педиатър и не винаги е запознат с новите европейски практики в грижа за новороденото.
 3. Консултанти по кърмене – с немедицинско образование от Нац. Асоциация „Подкрепа за Кърмене“  и Ла Лига Лече.

 ЗАЩО?

Защото Женската  акушерска консултация, която беше работещо звено в нашата Здравна система ЛИПСВА.

Думата „акушерка“ означава „придружаваща жена,“ а във Франция има значение на „мъдра жена“.

Акушерката е медицински специалист с висше образование, обучавана 4 години да се грижи за здравето на жената и новороденото.

В  нашата Държава се обучават акушерки в 7 медицински университета и след това Законово им  се отнема правото да приложат знанията си. Държава, която регламентира заплащане на прага на социалния мимимум на своите медицински специалисти, ги ГОНИ от пределите на Родината.

Акушерките в цяла българия са 3254 към 2016 г., от които огромен процент са на прага на пенсионната възраст. Голям % не работят по специалността.

Колеги,  АКУШЕРКАТА е рядък и застрашен от изчезване вид.

Нека апелираме, към всички отговорни институции да я защитят.

КАК?

 1. Да се даде ЗАКОНОВО право на акушерката да застане до жената – това именно е Женската консултация.
 2. Акушерката иска да работи това, за което е учила 4 години и да има адекватна финансова оценка на труда си, съобразено с придобитата квалификация.
 3. Да се регламентира статута й в майчиното и детско здравеопазване.
 4. Да и се даде правото да сключва договори с НЗОК за изграждане на акушерски консултативни центрове с правото да проследява нормално протичаща бременност и грижа за новороденото и да насочва към специалист жената при установяване на патология.

Основната ЦЕЛ на Женката консултация – ПРОФИЛАКТИКА

Идеята за масови профилактични прегледи е дадена в началото на 1900 г. от Снегаров. В 1902 г. Той пише: „Ако би ни се удало да убедим всяка жена от 30-50 години ежегодно да преминава на изследване през 3-4 месеца, можем да бъдем убедени, че запуснати форми на рак не биха съществували и рецидивите биха били рядкост.“

Първите консултативни центрове у нас са създадени 1924 г. и са наречени ЗДРАВНОсъвещателни.

Дейността на женските консултации се утвърждава като държавна грижа.

Женската консултация предлага АМБУЛАТОРНО обслужване на населението.

ЖК  могат да бъдат разкрити в рамките на обединено акушеро-гинеколгично отделение, самостоятелна поликлиника, селска здравна служба, клиника към Медицинска академия или самостоятелна акушеро-гинекологична болница.

В ЖК се обслужват всички  възрастови групи женско население: новородени деца, подрастващи, жени в период на бременност   и в преходна възраст и сениум.

Обслужването се извършва от АКУШЕРКИ с опит, широчина на познанията и ясна преценка за разграничаване на патологичните процеси и насочването на жените към съответните специалисти.

Основен акцент поставяме в грижата за бъдещите майки. Тя НЕ трябва да започне от началото на бременността. Това е път, който акушерката има компетентността да съпроводи  още в ранния пубертет, като консултант по сексуално здраве, в последствие да подкрепи семейното планиране, да насочи двойката за предварителна профилактика на здравето и грижа за зачеване на рожбата осъзнато с отговорност и любов. Акушерката е тази, която ще отдели време на бъдещата майка да я подкрепи в износването на плода, да я подготви за предстоящото раждане без страх, да я научи как да се грижи за бебето. ТОВА Е ПЪТ –  не говоря за индивидуални лекции и консултации, които се опитват да компенсират липсата на нашата АКУШЕРСКА подкрепа, говоря за ПОЛИТИКА за женско и детско здраве.

Този процес трябва да бъде правилно и компетентно направляван, като се изхожда винаги от най-новите постижения на науката, съобразен с европейското законодателство и отговарящ на медицински практики базирани на доказателства.

Българската акушерка трябва да застане редом до европейските си колеги със самочувствието на знаеща, можеща „мъдра жена“.

АБА е член на ICM и EMA и ние имаме подкрепата на колегите от Европа. Сами  знаете колко европейски лектори са идвали на Академиите за акушерки вече 6 години. Можем да разчитаме на техния опит и подкрепа, но това, което искаме да се случи в България, трябва да го постигнем с общи усилия тук.

И …Мото на АБА за 2018 г.

„Ако искаш да вървиш бързо, тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч, върви с другите“

Колеги, нека всички  в България да вървим заедно и…. заедно с Европейските Акушерки.