Серена Дебоне

 

Support letter

Уважаеми Министър Ананиев,
Г-н Президент – Членове на Парламента,

Белгийската асоциация на акушерките имаше удоволствието да присъства на годишната среща на ICM, Международната конфедерация на акушерките (www.internationalmidwives.org) за Централноевропейския регион в Рейкявик на 1 май 2019 г.
Приветствахме представянето на Алианса на Българските Акушерки и изслушахме техните опасения. Бяхме изненадани, че българските колеги се нуждаят от сериозна борба и усилия, за да Ви убедят, че има нужда от признати регулации и стандарти за акушерство, както и за правото да станат независима професионално-съсловна организация и за уважителни условия на труд и заплащане.

По отношение на целите за устойчиво развитие образованите акушерки са в най-добра позиция да предоставят квалифицирани професионални грижи за бременни майки с нисък риск и техните бебета. Акушерките също са най-добрите клиницисти, които предоставят постнатални грижи, включително подкрепа за кърмене и превенция и подкрепа за постнаталната депресия.

Като колеги подкрепяме категорично, Директива 2013/55 / ​​ЕС и изменението на Директива 2005/36 / ЕО на Европейския парламент и на Съвета с отговорнонтта  да се  прилагат и уважават в България.

Като членове на ICM, ние зачитаме визията и мисията, приети от 132 асоциации на акушерки в 113 страни.

Визията: ICM предвижда свят, в който всяка жена в детеродна възраст има достъп до грижата на акушерката за себе си и за новороденото.

Мисията: Укрепване на Независимите Акушерски Асоциации  и усъвършенстване  на професията акушерка в световен мащаб чрез насърчаване на автономни акушерки като най-подходящите грижещи се за бременните и раждащите жени в хода на нормалното раждане. Акушерките са първото звено за подобряване на репродуктивното здраве на жените, с грижа за новородените и техните семейства.

Белгийската Асоциация на Акушерките призовава Вас и членовете на Парламента, участващи в преговорите, да дадат възможност на акушерките в България да практикуват в рамките на техния обхват и компетенции, за да предлагат подкрепата си на жените и техните семейства.

Ние вярваме, че акушерките и жените стоят рамо до рамо, за да повишат уважението към майчинството. Ние допринасяме за това, да подкрепим Глобалните стандарти за основното образование на акушерките, ICM -Глобалните стандарти за регулиране на акушерството в отговор на искания от акушерки, асоциации на акушерки, правителства, агенции на ООН и други заинтересовани страни.
Целта на тези стандарти е да насърчават регулаторни механизми, които защитават жените и семействата, като гарантират, че безопасни и компетентни акушерки осигуряват високи стандарти на акушерска грижа за всяка жена и бебе.
Целта на регулирането е да се подкрепят акушерките да работят автономно в пълния им обхват на практиката. Чрез повишаване на статута на акушерките чрез регулиране, ще се подобри стандартът за грижа за майчинството и здравето на жените, майките и бебетата

 

Серена Дебонет

Член на управителния съвет на Белгийската акушерска асоциация

Член на Управителния съвет на ICM за Централен европейски регион