Алианс на българските акушерки организира обучение на тема “Хранене” с акценти: захранване на бебето, хранене на детето, хранене на бременната и кърмеща майка.

Уважаеми колеги, 
Обучението ще се проведе на 16.02.2019 г. в гр. София в зала на хотел “Хемус” http://www.hemushotels.com/.
Акушерките ще получат точки по Единна Кредитна Система на БАПЗГ.

Регистрационен формуляр, отворете тук.

https://docs.google.com/forms/d/1_q0JhXRz7MCBGdanW8T_9Q76vFUXWUO_t0lG2wCFlmg/viewform?edit_requested=true&fbclid=IwAR3VWD2tRXps2D5O–YEJFvCK0LZwSQnJFZ_Nhx2xe6puK8R4bHSN-YJObs

ПРОГРАМА 

hranene За

Програма на обучението: 16.02.2019 г.
09.00 ч. – 09.30 ч. Регистрация
09.30 ч. -10.15 ч. – Захранване на бебето. Лектор: Д-р
Мария Русинова, диетолог, директор на “Банка за майчина
кърма’’, гр. София;
10.15 ч. – 11.00 ч. – Хранене на детето. Лектор: Д-р Мария
Русинова;
11.00 ч. – 11.45 ч. – Технологична обработка на храните.
Как да подбираме хранителните продукти важни за
здравословното хранене. Лектор: инж. Маргарита
Станоева, технолог по хранене, преподавател в ПГТ-
”Алеко Константинов” гр. Банкя;
11.45 ч. – 12.30 ч. – Как да запазим полезните хранителни
вещества при обработка на хранителните продукти.
Лектор: инж. Маргарита Станоева;
12.30 ч. – 13.30 ч. – Обедна почивка
13.30 ч. – 14.15 ч. – Хранене на бременната жена и родилка.
Лектори: Акушерка Тонка Попова, преподавател в МУ
Плевен и акушерка Благовеста Костова;
14.15 ч. – 15.00 ч. – Хранене по време на бременност при
майки с придружаващи други здравословни проблеми/
диабет, наднормено тегло, храносмилателни проблеми и
повръщане/. Лектори: Акушерка Тонка Попова и акушерка
Благовеста Костова;
15.00 ч. – 15.45 ч. – 
Хранене и захранване на недоносени бебета. Лектор: акушерка Камелия Спасова  – СБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД,  София

15.45 ч. – 16.30 ч. – Холистичен подход при храненето. Лектор:
Д-р Весела Попова Балтова – лекар хомеопат, нутриционист.
В работата си използва акупунктура, аюрведа, цветотерапия,
биорезонансна диагностика и хомотоксикология в център
“Хомеоарт” в гр. София.
16.30 ч. – Закриване на форума.

Условия за участие в обучението и такси участие:
1. Акушерки членове на АБА – 10 лв.
2. Акушерки не членуващи в АБА – 30 лв.
3. Медицински и други специалисти – 30 лв.
4. Майки с деца и бременни – 10 лв.
5. Такса участие заплатена в семинарния ден – 40 лв.
6. Обяд / по желаиние/ в ресторанта на хотел “Хемус” – 20 лв.
Заявки и потвърждение на участие до 11.02.2019 г.
Заплащане на такса участие до 11.02.2019 г. по сметка на АБА:

Първа инвестиционна банка
IBAN: BG47FINV91501215385515
BIC: FINVBGSF
Основание за плащане: Обучение “Хранене”
Заявката за участие ще потвърдите в регистрационна форма.

ЛЕТКОРИ

Д-р Мария Русинова

Специалист по „Хранене и диететика”. Директор на Комплекс по детско хранене с единствената в България „Банка за майчина кърма”. Консултант по кърмене, захранване на бебето, хранителен режим по време на бременност и кърмене, както и редукция на телесно тегло и при различни заболявания.

Темите, които ще представи д-р Русинова са „Захранване на бебето” и „Хранене на детето”. Като ръководител на Банката за майчина кърма, ще сподели опита си във връзка с кърменето, прехода към захранване и начините на въвеждане на храните индивидуално съобразени според особеностите на бебето.

Мисията на банката за кърма, която е едниствена по рода си в София е не-само да осигурява необходимата храна за бебетата, които имат жизнено важна нужда, а като цяло да подкрепя процеса на кърмене, да предоставя знания и възможност за консултация със специалисти в посока най-здравословното хранене на всяко бебе.

Опита на д-р Русинова като Директор на комплекс по хранене с кухня, която осигурява храната на голяма част от децата от 10 месеза до 3 години в София ще бъде споделен във втората тема. Храненето на детето като процес на въвеждане на необходимите хранителни вещества, изграждане на хранителни предпочитания и навици, отношение към храната и умения на детето само да се храни и подбира храните, които са му необходими. В темата споделя опита си с алергичните състояния проявени по време на хранене, както и с отказа на детето да приема храната, която му се предлага.

Д-р Русинова е лектор, към който може да се зададат въпроси от целия спектър на храненето.

Инжинер Маргарита Станоева

Технолог по хранене, преподавател в Професионална гимназия по туризъм  „Алеко Константинов” гр. Банкя. Инжинер Станоева преподава технологична обработка на храните на бъдещи кулинарни специалисти, ресторантьори, готвачи, сладкари.

Ние домакините, имаме предадено от нашите майки кулинарно знание. Приготвянето на храна в дома е традиция и много майки предпочитат да готвят на децата си. Знаем ли обаче, как да подберем хранителните продукти от търговската верига, можем ли и как да изберем най-качествените, знаем ли как да ги подготвим за кулинарна обработка, как да премахнем токсичните вещества, с които са обработени за по-дълго съхранение. Това е първата тема по която ще говори Инж. Станоева – „Технологична обработка на храните. Как да подбираме хранителните продукти важни за здравословното хранене.”

Всички ние се стремим да слагаме на трапезата си най-здравословните продукти. Кулинарната обработка на храните, обаче има свои особености. Според това, как един продукт ще бъде приготвен / изпечен, сварен, изпържен/, от него ще извлечем за консумация различни хранителни вещества. Темата „Как да запазим полезните хранителни вещества при обработка  на хранителните продукти.” е знание не само за периода на приготвяне на храните на нашето бебе, а за цял живот. В лекцията е застъпена и проблема за хранителните продукти и консервантите, т.н. Е-та. Хранителните навици и подбора на храни които предлагаме на децата си се залага още в пренаталния период.

Старши преподавател  Тонка Попова

Тонка Попова преподава в МУ-Плевен, ФЗГ, катедра “Акушерски грижи”.

Още Хипократ е казал, „да направим нашата храна лекарство” Бременността на всяка жена не е болест, но е период от живота и, които изисква специфични грижи и внимание. Промените, които настъпват по време на бременността в целия организъм на бъдещата майка, нуждите които има тя и бебето от специфични храни, витамини, микронутриенти и задоволяването им са гаранция за протичане на спокойна бременност и раждане на здраво дете. Променящия се организъм на жената в различните периоди от бременността налага приема на различни храни. Акцент естествено е осъзната промяна на хранителните навици, наблюдение и подбор на храни, които доставят необходимите вещества, контрол на качеството на приетите храни. Първата тема „Хранене на бременната жена и родилка” ни дава знание за грижата към бебето чрез грижата към майката. Храненето на родилката е още един акцент, за правилата, които може да спазва майката за да възстанови силите си след раждане, да подкрепи организма си във възстановяването на жизнения ритъм без бременност, както и да даде най-добрата храна на своята рожба – кърмата.

Темата „Хранене по време на бременност при майки с  придружаващи други здравословни проблеми/диабет, наднормено тегло, храносмилателни проблеми и повръщане” е възможност, като медицински специалисти да задълбочим познанията си, да потърсим механизми, за подкрепа на здравето на майката в защита на бъдещия живот.

 

Акушерка  Камелия Спасова

Да работиш 28 години като акушерка в Интензивно отделение към Клиника по неонатология на Университетска АГ болница  „Майчин дом” в София е достойно за уважение. През ръцете, сърцето и под грижовния поглед на акушерката са преминали стотици деца с проблеми и с ниско тегло.  За малките герои преборили се за живота Камелия Спасова може да споделя много, но темата на този обучителен курс е „Кърмене и хранене на деца с ниско тегло.”. Кърмата като основна храна за човешкото същество и ползите от приемането и от деца родени с ниско тегло е безспорна. Много млади родители, в страха и безпомощността от състоянието на преждевременно родената си рожба не осъзнават важността на това да съхрани майката лактацията си и когато стане възможно да започне да кърми. Много майки нямат доверие в собствените си сили и способности, както и в силите на бебето да се справя със сукането. Тук е мястото на акушерската подкрепа, на правилната преценка кое бебе как ще се храни, какви са жизнените му сили и до колко ще успява да суче. Най-лесно е детето да бъде хранено от акушерката, но най-важно е майката да бъде научена, да се справя с това когато си отиде у дома.

Д-р Весела Попова Балтова

Д-р Попова е завършила медицина в I.M. Sechenov Moscow (MMA), след което работи като педиатър и специализира клинична лаборатория. Има европейска диплома по хомеопатия на Европейския комитет по хомеопатия. Завършила е курсовете на Лондонския хомеопатичен колеж /LCCH/, ЦОРХ и Международната Академия по Класическа Хомеопатия в Гърция, ръководена от проф. Г. Витулкас. Дипломиран лекар към School for human Chemistry, HDT на Тон Янсен за Хомеопатична детокс терапиякъм. Практик ТЕС и Пренареждане на матрицата.

В работата си използва комплексен подход, включващ и други алтернативни лечебни методи – акупунктура, цветотерапия по д-р Бах, холистичната нутриционистика и др. Използва биорезонансна диагностика и  хомотоксикология с ново поколение апаратура, според индивидуалното състояние и потребности на пациента.

Прави специализирани консултации на жива капка кръв (Darc–field microscopy), цялостна профилактика, лечение и възстановяване след продължително натоварване и боледуване чрез детоксикацията, хранителната терапия и използване на биологично активни добавки.

Темата на Д-р Попова е „Холистични подходи при храненето” Познанията и опита който има, едва ли ще могат да бъдат споделени в една лекция, но сме убедени, че докосвайки се до такъв лектор, ще ни бъде открита завесата на познание, което ще вдъхнови всички ни.

Явор Жеков – официален представител на Алка® за България.

Тема: „Алкално-киселинното равновесие и значението му за здравето. Активната алкализация в помощ на рационалното хранене“.

Alka  е официален представител на холандската фирма AlkaVitae. Основната ни мисия е да помагаме на хората да преоткрият жизнеността и забавят стареенето като намалят киселинността на тялото си.

Отдадени сме на предоставянето на достъпна и точна информация за алкално-киселинния баланс, както и на доставката на висококачествени продукти за активно алкализиране.

Хранене, стрес, лъчения, замърсен въздух, медикаменти произвеждат в телата ни отпадъчни киселини. Тяхното количество е понякога толкова голямо, че не може да бъде изцяло изхвърлено през отделителната система. Те се натрупват в ставите, тъканите и телесните ни течности, пречат на клетките ни да функционират нормално, намаляват нашата жизненост и ни разболяват.

В света, в който живеем на практика е невъзможно да елиминираме всички тези фактори и дори да ги ограничим. Днес само контролираните диети и начин на живот не са достатъчни да се справят със свръх киселинността на нашите тела.

Нужно е и активно алкализиране!

Продуктите с търговска марка Alka правят точно това, помагат за изчистването на тялото от излишните киселинни отпадъци и поддържането на алкално-киселинния баланс.

С Alka постигането и поддържането на алкално-киселинния баланс и доброто здраве е лесно!