Електронен бюлетин 

на АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ

№2 / 2023 г. 21.08.2023 г.

Уважаеми колеги,

АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ (АБА) е юридическо лице – сдружение, учредено съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ е независима, доброволна и неполитическа организация с идеална цел за осъществяване на дейност в обществена полза. Регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел – решение на СГС от 07.03.2012 г.

Алианс на българските акушерки (АБА)

Стремежът на АБА е да върне и надгради авторитета на професия акушерка. С програмата си за СДО за акушерки, изградена и осъществяваща се по стандартите на ЕМА и ICM, ние затвърдихме мястото на българските акушерки до колегите ни в Европа и по света. Ще продължим да организираме международни конференции и семинари, за да повишаваме компетенциите и авторитета на българските акушерки съобразно световните тенденции и насоките на ЕМА и ICM. В ежедневната си дейност насочена към жените, всички ние осигуряваме акушерска грижа въпреки ограничените възможности и липсващите акушерски стандарти.

С Електронния бюлетин поставяне отново начало на няколко инициативи.

  1. Бюлетинът да бъде трибуна за споделяне на добри практики. Очакваме от вас, да ни пишете на имейла на АБА / midwivesbulgaria@abv.bg/ за ваши инициативи и да споделяте добри практики, които чрез бюлетина да достигат до акушерките в цяла България.
  2. Чрез информацията, която ще публикуваме всички вие ще бъдете информирани за дейността на Сдружението и инициативите в които се включват акушерките.
  3. Електронният бюлетин ще дава информация в аванс за предстоящи събития и възможности за вашето активно участие.
  4. В рубрика „ Знание“ ще публикуваме статии, презентации, и споделен опит в полето на акушерската ни практика.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ

  1. Световна седмица на кърменето – 1-8.08.2023 с мото: „Да съдействаме на работещите майки за успешно кърмене“.

В цялата страна АКУШЕРКИТЕ отбелязват Световната седмица на кърменето чрез срещи, дискусии, консултации. Мотото на 2023 година ни насочва към работещите майки и социалната подкрепа, която обществото ни трябва да гарантира.

Социалната защита на младите майки по българското трудово законодателство

В чл. 166, ал. 1от Кодекс на труда е предвиден отпуск за кърмене и хранене на малко дете. Съгласно посочената разпоредба, работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето, този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето. Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа – след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето – по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползва на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката – наведнъж (ал. 2). Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на заварено дете (ал. 3). Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя (ал. 4).

СЪБИТИЯ:

Пловдив

Отбелязахме Световната седмица на кърменето с интересна дискусия с бъдещи майки, на която разговаряхме с усмивки и без никакъв страх за кърменето. Акушерките Динка Негалова и Петя Запрянова дадоха полезни съвети и се обсъдиха някои от проблемите, които често се срещат в процеса на кърмене.

В рамките на два дни майките имаха възможност и за безплатна консултация, в която да получат конкретни насоки за безпроблемно естествено хранене на своите бебенца. ❤️

Благоевград

София

Русе

С консултации за успешно кърмене на родилките в Отделение Акушерство и гинекология, започна денят в който отбелязахме Световната седмица на кърменето. 👩‍⚕️Нашите акушерки Красимира Христова и Яна Щерева дадоха ценни съвети за успешен старт на кърменето и подариха на майките подаръци от нашите партньори.

🎈В подготовката за основното ни събитие с голям ентусиазъм и много усмивки се включиха студентите от втори и трети курс, специалност “Акушерка” към катедра „Здравни грижи“ на РУ „Ангел Кънчев“, които провеждат своята лятна студентска практика в при нас.

София

Алианс на българските акушерки бяхме поканени за интервю в Medrec:M

Участие на АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ в работа по проект за НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТСКО И ЮНОШЕСКО ЗДРАВЕ И ПЕДИАТРИЧНА ГРИЖА

Към Министерство на здравеопазването е съставена работна група, в която участва и Алианс на българските акушерки.

Становището на Алианс на българските акушерки е изразено в две поредни писма към министерство на здравеопазването и работната група, с които можете да се запознаете.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

  1. XI-та АКАДЕМИЯ ЗА АКУШЕРКИ 03 – 05 ноември 2023 г., Гранд-хотел Рига гр. Русе

ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА КЪМ РЕАЛНОСТТА. ОТНОВО ЗАЕДНО!

Форумът ще обедини лектори и теми под наслов “Профилактика на женското здраве. Ролята на акушерката в болничната и извънболнична помощ.”

Уважаеми колеги, за да заявите участие в Академия за акушерки, последвайте линка: https://docs.google.com/forms/d/1dhEOcorAPBxIOUEZgBHC-SPL9BiFzyC1yWslt3zQB84/edit?pli=1

И тази година АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ ще събере на едно място акушерки от цяла България и специалисти, посветили се на грижата за женското и детското здраве, за да обменят опит и добри практики. Форумът ще обедини лектори и теми под наслов “Профилактика на женското здраве. Ролята на акушерката в болничната и извънболнична помощ.”

Предвидено е Академията да започне на 03.11.2023 г. със Студентски форум. Планирано е в рамките на четири часа, преди официалното откриване, да се проведе презентационен панел модериран от студенти. Покана за Студентския форум са получили всички Медицински университети и филиали, чийто студенти могат да участват с презентации. Събитието ще даде възможност  за споделяне на опит и добри практики от  преподаватели, студенти и практикуващи акушерки. На форума са поканени да  присъстват и студентите наградени в конкурса за есе „Защо избрах да бъда акушерка“, проведен на 05.05.2023 г..

АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ ще награди завършилите с най-висок успех акушерки от всички медицински университети.

В програмата на 05.11 ще бъде проведен допълнителен курс-обучение в подкрепа на изграждане на „Самостоятелни акушерски практики“. Ще бъде споделен опита на колеги, които вече работят и са изградили своя самостоятелна практика, ще бъдат дадени практически насоки за акушерки, които биха искали да открият свои практики.

Създаден е регистрационен формуляр за участието на нашите партньори. Подкрепата, която получаваме от фирмите е изключително полезна за дейността на акушерките. Новите продукти на пазара, знанията и споделения международен опит обогатяват възможностите ни за работа. Срещата в реално време с фирмите на събитията на АБА е шанс за всяка търсеща акушерка.

  1. Проект: На АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ с Родов комитет “Райна Княгиня” и Националния център по трансфузионна хематология  за поставяне върху сградата на първия построен през 1903 година в София “Майчин дом” паметна плоча, която да напомня за делото на две големи жени Райна Футекова – Княгиня / първата дипломирана акушерка в България/ и Княгиня Мария Луиза – инициирали построяването на сградата и дали началото на медицински компетентната подкрепа за раждане на българските жени.

На 08.08.2023 г. АБА получи покана от г-н Георги Стоянов, Заместник кмет на Район „Сердика“ с ангажимент към проекта. На срещата присъстваха  архитект Емилия Кълева, г-жа Таня Доганова от Родов комитет „Райна Княгиня“ и Павлина Герина – председател на АБА. В момента се реставрира къщата, в която е живяла  Райна Дипчева със синовете и, когато е работила като акушерка.  Предстои АБА да организира кампания за събиране на средства.

Рубрика „Знание“


ХРАНЕНЕ НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА   Трябва ли да се яде за двама? Противно на широкоразпространеното мнение, бременните жени нямат нужда от удвояване на хранителния си прием. Нормалното тегло, което трябва да се наддаде по време на цялата бременност е 12-13кг., затова здравословното хранене по време на бременността е много важна. Общи правила: 1.         В никакъв случай не бива да гладувате по време на бременност. 2.         По- добре закусете и обядвайте обилно за да може вечерята Ви да е лека ида спите добре. 3.         Избягвайте храни, които са пакетирани, защото съдържат много химикали, консерванти и овкусители. 4.         Не забравяйте за количеството течности, които трябва да поемете- около 2,5л. на ден. 5.         Избирайте си разнообразни продукти, които да Ви набавят нужното количество минерали, витамини и въглехидрати. 6.         Всеки ден задължително приемайте свежи плодове и зеленчуци. 7.         Задължително изварявайте млякото и яйцата. 8.         Ограничете солта в храната- тя спомага за задържане на вода в организма и вследствие на това се появяват оттоци. 9.         Забравете за пушените и пържените храни. 10.       Забравете или ограничете газираните и кофеин съдържащите напитки. 11.       Избягвайте суровите меса и морски деликатеси.