ЧН 2021 г.

В новата 2021 г. с равносметка за отминалата 2020 г.,  която беше обявена от СЗО за година на медицинските сестри и акушерките и донесе на човечеството изпитанието на пандемията COVID.

Въпреки сложната ситуация, в която много неща рухнаха, Алианс на Българските Акушерки успя да гради мостове към акушерките и жените в цяла България.

Успяхме заедно с преподаватели и национални консултанти да приключим обучение ,,Патронажна акушерска грижа”, спонсорирано с изключително доверие към акушерската ни общност от EVN.

Макар и с малки и крехки стъпки, все повече акушерки, насърчавани от АБА излизат и на свободна практика по отношение на патронажна грижа и избор на акушерка за раждане.

Като финал на усилията ни, вече реалност е още една прекрасна инициатива – издаването на Наръчник на акушерки за патронажна грижа, сътворен от Доцент Диана Димитрова, Асистент Диана Дякова от МУ-Варна, Филиал Велико Търново.

Наръчникът ще бъде отпечатан през 2021 година, спонсориран от фирма ,,Water Wipes”.https://moe-bebe.com/

Усилията ни да създадем общност за подкрепа в условията на COVID бяха насочени към подкрепа на майките. В първият етап на пандемията и благодарение на спонсорите ни, подкрепихме с подаръци  майките в много български болници. Нашите членове се включиха активно във всички онлайн училища и кампанията ,,Акушерките близо до майките”.

Като подкрепа към акушерките, бяха изпратени предпазни маски с високи нива на защита. Духовната подкрепа и в чест на годината на акушерките изразихме със създаването на календар за 2021 г. с финансовата подкрепа на фирма ,,Water Wipes”.

Въпреки трудностите, не спряхме да осъществяваме и основната си мисия,  да организираме обучения, надграждащи нашите знания и компетентност.

Проведохме успешно ежегодния акушерски морски семинар в Несебър.

Благодарение на спонсорите ни, които въпреки кризисните ситуации застанаха с уважение и доверие до АБА,  и на вас, нашите членове, както и на отдадени на акушерството преподаватели от МУ -Варна, МУ-Пловдив, МУ-Стара Загора, стана възможно заснемането, излъчването в ефир и публикуването в  YouTube канал на АБА на всички презентации от летния семинар и Конференцията за акушерки в Пловдив.

За международната дейност и усилията през всички години Алианс на Българските Акушерки в лицето на акушерка Петя Запрянова получи награда като европейски победител в конкурса ,, Kate Granger’’ – за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа за пациентите.

Участвахме в онлайн годишните срещи с ЕМА и ICM.

 Участвахме в онлайн срещите заедно с Европейската комисия, с представители от всички страни-членки на ЕС в изработването на единен стандарт за донорство и съхранение на майчина кърма, както и за създаване на по-голяма мрежа от Банки за майчина кърма в Европа. Инициативата е на  European Foundation  for the  Care of Newborn Infants  (EFCNI,които са наши партньори.

Участвахме в конгреса на Асоциацията на турските акушерки, отново онлайн.

Убедени сме, че българската акушерка е европейска акушерка с достойнство и компетентност, които заслужават уважение!

За пореден път се обърнахме към управляващите институции за създаване на качествена регулация, стандарт, насоки и протоколи за работа за акушерска грижа.

Апелираме за въвеждане на Акушерски модел на грижа в България!

Управителен съвет на АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ: