Интервю с  Жени Божинова – Старша аукшерка на  Акушерска клиника на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД Плевен

За правото на майката да избере акушарка за водене на раждането и.

Акушерска клиника на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД Плевен се намира във Втора Клинична база на болницата. Разположена е на три етажа в самостоятелен Акушеро-гинекологичен комплекс. Структурата и е модулирана съобразно нуждите на лечебния процес. Състои се от:

  • Родилна и операционна зали
  • пуерпериум
  • карантинно-изолационна сектор
  • рискова бременност
  • отделение по обща и оперативна гинекология

Клиниката е добре комплектована с медицинска апаратура и технически пособия, което се съчетава с високо квалифициран кадрови потенциал. Тук се лекуват всички тежки случаи, изискващи най-високо ниво на компетентност по специалностите  АГ и Неонатология.

Отделение по акушерство разполага със съвременно оборудван родилно-операционен блок. Тук се обслужват всички раждащи и родилки след нормално и оперативно раждане, проследява се периодът на нормално възстановяване след раждане, както и лечение на всички усложнения. Активно се наблюдават жените, родили по оперативен път. Прилагат се всички съвременни методи за проследяване на родилния процес и коригиране на отклоненията му.

Клиниката по Неонатология отговаря на най-високото ниво за неонатологично лечение. Приемат се деца за лечение от централна Северна България. Прилагат се модерни методи за механична вентилация. Лекуват се и се отглеждат деца с екстремно ниско тегло при раждане.

Като цяло тенденцията за понижаване на раждаемостта продължава в цялата страна. Не ни е отминал и нас. Факт е и наличието на още две частни болници с разкрити отделения за раждане в тях т. е. работата ни е в условия на конкуренция. Не можем да премълчим здравната неосигуреност на част от пациентките, ненавременно потърсената специализирана помощ,  финансовите им затруднения. Всичко това води до усложнения на бременността и раждането, което  от своя страна увеличава престоя им в болницата и оскъпяването на лечението. Не трябва да се подминава и факта, че при нас се превеждат пациентки от централна Северна България в тежко състояние. Следват консултации, изследвания, лечение…- но жените се изписват в подобрено здраве.

И пред нас стои проблема, стоящ пред здравеопазването в държавата ни – липсата на кадри. Млади колежки рядко постъпват. Работят пенсионирани акушерки. Благодарение на тях става възможен месечния график. Университетска болница сме. Идват студенти, стажанти, специализанти. Има какво да видят, има на какво да се научат. След дипломирането си емигрират, много често и по финансови причини.

Представете себе си и вашия  акушерски опит.

Имам над 30 години трудов стаж в тази клиника. От  3 години съм старша акушерка на Акушерска клиника. Завършила съм  през  1981г в тогавашни Централен полувисш медицински институт гр. София. Завърших бакалавърска степен по „ Управление на здравните грижи” още с първия випуск на МУ-Плевен. Едва 20 г. по-късно се дипломирах като магистър. Трудно е да се справиш с всички задачи възникнали  на трите етажа от битов характер, организационен, етичен и т.н.  Когато имаш до себе си колеги, на които можеш да разчиташ-успяваш.

АГ клиниката, в която работите дава ли възможност на майките да изберат акушерка, която да води раждането им?

Имайки предвид опита на други болници в страната, решихме да въведем като услуга „ Индивидуален акушерски пост по време на раждане“ и „Индивидуален /самостоятелен/ акушерски пост-12 ч“. Честно казано не ни беше лесно.  Заповедта е факт от около половин година и е включена в ценоразписа на болницата. Всяко начало е трудно. Ако ни се дадат повече права, с които се ползват акушерките в чужбина и с опита, който имаме,  обществото ще започне да се възползва от тази услуга, докато се наложи като практика.

Могат ли бъдещите майки  и акушерките всъщност да бъдат един екип?

В този ред на мисли, акушерки, имащи добър опит и знания могат да бъдат в помощ на лекарите в женските консултации. Доверието на бъдещите майки към нас, акушерките, ще се повиши. Ако се създаде  тази атмосфера на доверие, тя ще бъде пренесена и по време на раждане, чувството на страх от неизвестното, от предстоящата болка ще бъде значително по-малко и вниманието ще бъде насочено към ставащото в момента с положителна нагласа и готовност за съдействие.

 

Намераме се в навечерието на нашия професионален празник-Ден на родилната помощ. Използвам случая да поздравя всички лекари и акушерки с нежни и силни ръце, които не знаят делник и празник  и се борят за първото дихание на бебетата – на бъдещите лекари, учители, металурзи, архитекти  и т.н. Честит празник!