Официално писмо от Белгийската акушерска асоциация – 21.05.2019 г.

Серена Дебоне

 

Support letter

Уважаеми Министър Ананиев,
Г-н Президент – Членове на Парламента,

Белгийската асоциация на акушерките имаше удоволствието да присъства на годишната среща на ICM, Международната конфедерация на акушерките (www.internationalmidwives.org) за Централноевропейския регион в Рейкявик на 1 май 2019 г.
Приветствахме представянето на Алианса на Българските Акушерки и изслушахме техните опасения. Бяхме изненадани, че българските колеги се нуждаят от сериозна борба и усилия, за да Ви убедят, че има нужда от признати регулации и стандарти за акушерство, както и за правото да станат независима професионално-съсловна организация и за уважителни условия на труд и заплащане.

По отношение на целите за устойчиво развитие образованите акушерки са в най-добра позиция да предоставят квалифицирани професионални грижи за бременни майки с нисък риск и техните бебета. Акушерките също са най-добрите клиницисти, които предоставят постнатални грижи, включително подкрепа за кърмене и превенция и подкрепа за постнаталната депресия.

Като колеги подкрепяме категорично, Директива 2013/55 / ​​ЕС и изменението на Директива 2005/36 / ЕО на Европейския парламент и на Съвета с отговорнонтта  да се  прилагат и уважават в България.

Като членове на ICM, ние зачитаме визията и мисията, приети от 132 асоциации на акушерки в 113 страни.

Визията: ICM предвижда свят, в който всяка жена в детеродна възраст има достъп до грижата на акушерката за себе си и за новороденото.

Мисията: Укрепване на Независимите Акушерски Асоциации  и усъвършенстване  на професията акушерка в световен мащаб чрез насърчаване на автономни акушерки като най-подходящите грижещи се за бременните и раждащите жени в хода на нормалното раждане. Акушерките са първото звено за подобряване на репродуктивното здраве на жените, с грижа за новородените и техните семейства.

Белгийската Асоциация на Акушерките призовава Вас и членовете на Парламента, участващи в преговорите, да дадат възможност на акушерките в България да практикуват в рамките на техния обхват и компетенции, за да предлагат подкрепата си на жените и техните семейства.

Ние вярваме, че акушерките и жените стоят рамо до рамо, за да повишат уважението към майчинството. Ние допринасяме за това, да подкрепим Глобалните стандарти за основното образование на акушерките, ICM -Глобалните стандарти за регулиране на акушерството в отговор на искания от акушерки, асоциации на акушерки, правителства, агенции на ООН и други заинтересовани страни.
Целта на тези стандарти е да насърчават регулаторни механизми, които защитават жените и семействата, като гарантират, че безопасни и компетентни акушерки осигуряват високи стандарти на акушерска грижа за всяка жена и бебе.
Целта на регулирането е да се подкрепят акушерките да работят автономно в пълния им обхват на практиката. Чрез повишаване на статута на акушерките чрез регулиране, ще се подобри стандартът за грижа за майчинството и здравето на жените, майките и бебетата

 

Серена Дебонет

Член на управителния съвет на Белгийската акушерска асоциация

Член на Управителния съвет на ICM за Централен европейски регион


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *