БАБИНДЕН – празник на родилната помощ

Интервю с Емилия Баалбаки – Главна акушерка на Втора САГБАЛ „Шейново“ЕАД

За правото на майката да избере акушарка за водене на раждането и.

„Втора специализерана акушеро-гинекологична болница за активно лечение-Шейново“ ЕАД – гр. София е наи-старата специализирана акушеро-гинекологична болница в страната. Построена е 1935 г. През 1964 г. се учредява Държавна специализирана АГ болница с две отделения-гинеколлогично и родилно. През годините болницата се е разраствала и модернизирала за да достигне днешната си позиция на водещо ЛЗ за висококвалифицирани акушеро-гинекологични здравни услуги в гр. София, както и база за обучение.

Представете себе си и вашия  акушерски опит.

Аз съм Емилия Баалбаки – Главна акушерка на Втора САГБАЛ „Шейново“ЕАД.

Завършила  съм Акушерство в Медицински Университет София -1998г., Социална педагогика в СУ „Свети Климент Охридски „ и Управление на Здравните Грижи.

Работила съм като Старша операционна акушерка, също така в АГ и Репродуктивно медицина и отделение по онкооперативна гинекология. Следя новостите в акушерството, и надграждам образованието си посещавайки семинари и обучения.

АГ клиниката, в която работите дава ли възможност на майките да изберат акушерка, която да води раждането им?

Още преди 10 години Болница „Шейново” даде възмоност на майките да избират акушерка, която да води раждането им. За нас е важно да отговорим на всички нужди на майките и те да се чустват специални и обгрижени. Бъдещите майки все повече се интересуват и искат да си изберат акушерка, на която да се доверят и да преминат по спокойни през раждането.

Могат ли бъдещите майки  и акушерките всъщност да бъдат един екип?

Да мисля, че бъдещата майка и акушерката могат да бъдат един екип и то много успешен, казвам го от позицията на човек, който го вижда на практика. Екипа майка и акушерка се формира доста преди момента на раждането. Акушерката се е запознала с очакванията на майката, дала е своите препоръки за подготовка за раждането и на финала екипа е успешен и удовлетлонреността на майката от раждането голяма.

Заплащат ли допълнително майките за този свой избор?

Избор на индивидуален акушерски пост при нас се заплаща, цялата информация е качена на сайта на болницата. В болница „Шейново „ има възможност за избор, както на лекар така и на акушерка.

Избор на акушерка, която да води раждането, а не на екип или конкретен лекар – ще стане ли това практика и в България?

Ние сме много добър пример, че това е реално и се случва на практика в България .

Надявам се, че тази услуга тепърва ще се развива и ще се предлага от повече лечебни заведения.  Възможността майката да има право да избере акушерка за своето раждане е насочена към повишаване на удовлетвореността на пациентите и възможността да отговорим на техните нужди. По този начин дейността на болницата е насочена към основната фигура – пациента.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *